Číšník

Základní přehled:

  • Doporučené vzdělání
    Středoškolské odborné s výučním listem, obor: Kuchař - číšník
  • Délka studia
    3 roky
  • Plat
    16 000 - 34 000 Kč

Číšník má na starosti obsluhu hostů restauračního zařízení. Poskytuje jim poradenství při výběru z jídelního či nápojového lístku, obsluhuje je a průběžně kontroluje, zda je u jejich stolu vše v pořádku. Číšník je tedy prostředník mezi hostem a kuchyní a zároveň reprezentuje restauraci.

Náplň práce

1
Prostírání stolů, zakládání příborů, talířů, sklenic a prostírání
2
Vítání a usazování hostů podle aktuálních volných kapacit
3
Pomoc při výběru pokrmů a nápojů z jídelního nebo nápojového lístku
4
Příjem objednávek od zákazníků a jejich zadávání do systému
5
Čepování nápojů
6
Roznos nápojů a objednaných pokrmů
7
Vystavování účtu a zpracování plateb zákazníků
8
Úklid stolů a použitého nádobí a sklenic

Výhody

  • Možnost ovlivnit výši své výplaty díky spropitnému.
  • Komunikace s různými typy lidí.
  • Setkávání s lidmi a poznání nových přátel.
  • Hodně fyzické aktivity.

Nevýhody

  • Fyzicky náročnější práce.
  • Možný konflikt s nepříjemnými hosty.
  • Pracovní doba ve večerních hodinách a o víkendech.

Dovednosti a znalosti

1
Dobré komunikační schopnosti Komunikace s hosty je na každodenní bázi a je potřeba k nim být vstřícný
2
Příjemné vystupování
3
Upravený vzhled a čistotnost Personál je tváří restaurace a je podle toho potřeba vystupovat
4
Dokonalá znalost restaurace a nabídky Je potřeba odpovídat na případné dotazy hostů
5
Psychická odolnost Někteří hosté mohou být nepříjemní
6
Fyzická zdatnost Během směny je možné nachodit mnoho kilometrů
7
Pohotovost a flexibilita Hosté mohou mít různorodé požadavky, na které je potřeba adekvátně reagovat

Jak se stát číšníkem?

1. krok: Střední škola

krok: Střední škola

Všechny střední školy

Kde studovat tento obor?

Jaké jsou další kariérní možnosti?

Kuchař
Pizzař
Barman
Manažer restaurace
Sommeliér
Číšník
Číšník
Kuchař
Pizzař
Barman
Manažer restaurace
Sommeliér