Náplň práce
1
Sestavování menu, jídelních a nápojových lístků na základě gastronomických pravidel
2
Příprava teplých a studených pokrmů, předkrmů i dezertů
3
Rozdělování připravených pokrmů na samostatné porce
4
Stylizace pokrmů
Než se pokrmů ujmou číšníci, kteří je roznesou hostům, kuchař je musí naservírovat tak, aby lahodily oku
5
Kontrola skladových zásob a objednávání chybějících surovin
6
Sestavování a vylepšování jídelního lístku
7
Údržba kuchyňské náčiní a vybavení
8
Úklid pracoviště po skončení pracovní doby
Výhody
- Kreativní profese.
- Možnost vymyslet vlastní nové pokrmy.
- Dovednosti lze využít i v osobním životě.
- Možnost otevření vlastní reastaurace.
- Možnost založení vlastního pořadu o vaření.
- Klíčová pozice pro úspěch celé restaurace.
Nevýhody
- Fyzicky náročnější práce.
- Nutnost dodržovat přísné hygienické předpisy a normy.
- Riziko setkání s nepříjemnými a kritickými hosty.
- Častá práce během večerů a o víkendech.
Dovednosti a znalosti
1
Chuťová paměť Je nutné dokázat rozeznat jednotlivé ingredience a to i u jídel, které ještě kuchař nikdy dříve neochutnal
2
Znalost surovin a dodavatelů Je potřeba vědět, kde sehnat kvalitní suroviny, a jak s nimi pracovat
3
Schopnost efektivně pracovat s lidmi Kuchař musí vést tým, vědět, kdy je má motivovat, a kdy na ně být případně přísný
4
Rychlost Hosté v restauraci chtějí své jídlo brzy, kuchař musí být schopný jídlo připravit pečlivě a současně rychle
5
Kreativita, nápaditost a touha zkoušet nové věci Vaření je velmi kreativní činnost a kuchař by měl být zvídavý, experimentovat a chtít objevovat nové chutě
6
Znalost technologických postupů přípravy pokrmů Během vaření není čas pátrat v kuchařkách. Kuchař by měl znát všechny recepty zpaměti
7
Schopnost udržovat pořádek na pracovišti
8
Znalost práce s různými kuchyňskými přístroji
Jak se stát kuchařem?
1. krok: Střední škola
Kde studovat tento obor?